Varför Får Man Springmask?

Springmask, även känd som enterobiasis, är en vanlig parasitinfektion som drabbar både barn och vuxna. Men varför får man springmask? Huvudorsaken är direktkontakt med smittade personer eller föremål som har blivit kontaminerade med maskägg. I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i ämnet och förklara mer om vad springmask är, hur det sprids, vilka symptom det orsakar, och hur man kan förebygga och behandla det.

Vad är Springmask?

Springmask är en liten rundmask som kallas Enterobius vermicularis. Denna mask lever i tarmen och den vuxna honan lägger sina ägg utanför ändtarmsmynningen. Äggen sprids i miljön, till exempel på sängkläder, textilier och damm, och förblir smittsamma i flera veckor. Infektionen sprids genom att man sväljer ner äggen, vilket barn ofta gör genom att stoppa fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i stjärten.

Symptom på Springmask

De vanligaste symptomen på springmaskinfektion är klåda runt anus, särskilt på natten. Småflickor kan också uppleva klåda i genitalområdet. Många infektioner förlöper utan symtom, men återinsjuknanden är vanliga eftersom äggen finns kvar i miljön. Diagnosen kan ställas genom att påvisa ägg eller vuxna maskar.

Hur sprids Springmask?

Springmask sprids främst genom direktkontakt med smittade personer eller föremål som har blivit kontaminerade med maskägg. Det är därför det är vanligt bland barn som ofta har nära kontakt med varandra och delar leksaker. Det är också vanligt att hela familjer blir smittade eftersom äggen kan spridas på sängkläder och handdukar.

Förebyggande åtgärder mot Springmask

För att förebygga spridning av springmask rekommenderas god handhygien, regelbunden tvättning av sängkläder och kläder, samt att klippa naglarna korta. Att undvika att klia sig runt anus och att inte bita på naglarna kan också minska risken för infektion. Vid inträffade fall eller utbrott rekommenderas byte av sängkläder och noggrann städning av sovrummet, samt behandling av hela familjen.

Behandling av Springmask

Springmask kan effektivt behandlas med läkemedel. Det finns receptfria läkemedel som kan köpas på apoteket, men i vissa fall kan det vara nödvändigt med receptbelagda läkemedel. Det är viktigt att alla i familjen behandlas samtidigt för att förhindra att infektionen sprids vidare.

Springmask under COVID-19-pandemin

Under COVID-19-pandemin har vi alla blivit mer medvetna om vikten av god handhygien, vilket också kan ha bidragit till att minska spridningen av springmask. Men det är fortfarande viktigt att vara uppmärksam på symtom och att följa de förebyggande åtgärderna.

Avslutning

För att svara på frågan ”Varför får man springmask?” är det viktigt att förstå att det är en parasitinfektion som sprids genom direktkontakt eller kontaminerade föremål. För att förebygga infektion är det viktigt att vidta åtgärder som god handhygien och tvätt av sängkläder. Vid träning utomhus under COVID-19-pandemin rekommenderas att använda en andningsbar ansiktsmask och att ta hand om huden före och efter träningen för att undvika hudproblem. Springmask är en vanlig sjukdom i Sverige och förekommer över hela världen.