Varför är ägg bruna?

Ägg är en vanlig del av människors kost och kan tillagas på olika sätt – stekta, kokta, pocherade och så vidare. Men har du någonsin funderat över en fråga som varför vissa ägg är bruna? Kanske du tror att det har något att göra med rasen av hönan som lagt ägget eller att de bruna äggen är mer näringsrika? Här kommer vi att avslöja allt som du behöver veta om äggens färg.

Vad orsakar bruna ägg?

Svaret är enkelt – hönsraser som värper bruna ägg är orsaken. Faktum är att hönsvärpar ägg i en rad olika färger, som vit, bruna, blåa och gröna nyanser. Färgen på äggskalen beror på pigmenteringen i höns ras och inte på dess näringsinnehåll.

Vilken hönsras värper bruna ägg?

De flesta hönsraser värper vita ägg, men det finns några få raser som värper bruna. Många av dessa hönsraser har ursprung i Europa och Mellanöstern, och här är några av de vanligaste raserna som värper bruna ägg:

  • Rhode Island Red
  • Plymouth Rock
  • Marans
  • Sussex
  • Welsummer

Är det någon skillnad mellan bruna och vita ägg?

Nej, det är ingen skillnad mellan bruna och vita ägg när det gäller näringsinnehåll eller smak. Både äggfärger har exakt samma näringsinnehåll, så det är helt upp till personliga preferenser att välja den ena eller den andra färgen.

Varför tror vissa människor att bruna ägg är mer näringsrika än vita ägg?

Detta är en myt som har funnits i åratal, men det är ingen sanning bakom detta påstående. Äggens näringsinnehåll är oberoende av dess färg.

Avslutningsvis

Så nu vet du svaret på varför vissa hönsraser värper bruna ägg. Trots att äggen är av två olika färger har de samma näringsinnehåll och smak. Det är helt enkelt en fråga om personlig preferens när man väljer vilken färg man vill ha på sina ägg.

Vanliga frågor och svar

Varför är vissa ägg bruna och andra vita?

Färgen på äggskalen beror på hönsrasen som har värpt dem. Vissa hönsraser värper bruna ägg medan andra hönsraser värper vita ägg.

Vilka hönsraser värper bruna ägg?

Rhode Island Red, Plymouth Rock, Marans, Sussex och Welsummer är exempel på hönsraser som värper bruna ägg.

Är det någon skillnad mellan bruna och vita ägg?

Nej, det finns ingen skillnad i näringsinnehåll eller smak mellan bruna och vita ägg.

Är bruna ägg mer näringsrika än vita ägg?

Nej, färgen på äggen påverkar inte dess näringsinnehåll. Det är en vanlig myt att bruna ägg är mer näringsrika än vita ägg, men det stämmer inte. Både bruna och vita ägg har samma näringsinnehåll.

Vad bestämmer färgen på höns ägg?

Färgen på höns ägg beror på pigmenteringen i hönsrasen som har värpt ägget.