Varför Får Jag Inte Min Mens?

Frågan ”varför får jag inte min mens?” är en som många kvinnor ställer sig vid någon tidpunkt i livet. Det finns en rad olika anledningar till varför menstruationen kan utebli, och det är inte alltid graviditet som är orsaken. I denna artikel kommer vi att utforska de olika skälen till utebliven mens och betona vikten av att söka medicinsk hjälp vid oregelbunden eller utebliven mens.

Orsaker till utebliven mens

En utebliven eller sen mens kan bero på olika orsaker förutom graviditet. Vanliga orsaker till utebliven eller oregelbunden mens är hormonella obalanser och medicinska problem. Det är normalt att ha oregelbundna perioder vid vissa tidpunkter i livet, som under puberteten, amning och i början av perimenopausen.

Hormonella obalanser och medicinska problem

Hormonella obalanser, såsom för låga mängder av könshormonerna progesteron och östrogen, kan påverka ägglossningen och menstruationen. Detta kan vara en följd av en fettsnål och möjligen lågkolhydrat och/eller kalorifattig kost.

Oregelbundna perioder under vissa livsfaser

Det är normalt att ha oregelbundna perioder under vissa faser i livet, som under puberteten, amning och i början av perimenopausen. Under dessa perioder kan kroppen genomgå stora hormonella förändringar som kan påverka menstruationscykeln.

Andra skäl än graviditet till utebliven mens

Det är möjligt att missa en mens under en månad av andra skäl än graviditet, som stress, låg kroppsvikt, fetma, PCOS, användning av preventivmedel, vissa kroniska sjukdomar, tidig perimenopaus och sköldkörtelproblem.

Stress, kroppsvikt och PCOS

Stress, låg kroppsvikt och fetma kan alla påverka menstruationscykeln. PCOS, eller polycystiskt ovariesyndrom, är en hormonell störning som också kan leda till oregelbunden eller utebliven mens.

Preventivmedel, kroniska sjukdomar och sköldkörtelproblem

Användning av preventivmedel, särskilt de som innehåller hormoner, kan påverka menstruationscykeln. Kroniska sjukdomar och sköldkörtelproblem kan också leda till oregelbunden eller utebliven mens.

Sekundär amenorré och dess orsaker

Att inte ha mens på tre månader eller mer kallas sekundär amenorré och kan bero på olika orsaker, inklusive perimenopaus, graviditet, amning, stress, över- eller undervikt, tumörer på hypofysen eller sköldkörtelproblem.

Perimenopaus, graviditet, amning och stress

Perimenopaus, den period som leder upp till menopaus, kan leda till oregelbunden eller utebliven mens. Graviditet och amning kan också orsaka en tillfällig upphörande av menstruationen. Stress, både fysisk och psykisk, kan också påverka menstruationscykeln.

Över- eller undervikt, tumörer och sköldkörtelproblem

Övervikt eller undervikt kan påverka kroppens hormonproduktion och därmed menstruationscykeln. Tumörer på hypofysen eller sköldkörtelproblem kan också leda till sekundär amenorré.

Vikten av att söka vård vid utebliven eller oregelbunden mens

Det är viktigt att kontakta en vårdgivare om man har utebliven eller oregelbunden mens för att undersöka eventuella hälsoproblem.

Symtom på rubbad menscykel

Symtom på en rubbad menscykel inkluderar oregelbunden eller lång cykel, utebliven mens under flera månader, torra slemhinnor i underlivet, försämrat humör och sömn.

Att ta symtomen på allvar och söka gynekolog

Det är viktigt att ta symtomen på allvar och få dem utredda av en gynekolog. En gynekolog kan hjälpa till att identifiera eventuella underliggande hälsoproblem som kan påverka menstruationscykeln.

Tips för att återställa menscykeln

Tips för att hjälpa till att återställa menscykeln inkluderar att se över kosten och eventuellt inkludera ägg och smör, minska på intensiv träning eller äta mer för att kompensera för kaloriförbränning, äta tillräckligt med kolhydrater (minst 150 gram per dag), undvika vissa grönsaker som kål och broccoli, använda salt med jod, och överväga att använda MACA-rot för att främja produktionen av könshormoner.

Kost, motion och livsstilsförändringar

En hälsosam kost och regelbunden motion kan hjälpa till att reglera menstruationscykeln. Livsstilsförändringar, som att minska stress och få tillräckligt med sömn, kan också ha en positiv effekt.

Användning av MACA-rot och andra naturliga metoder

MACA-rot är en naturlig produkt som kan hjälpa till att främja produktionen av könshormoner och därmed reglera menstruationscykeln. Andra naturliga metoder kan inkludera akupunktur och yoga.

Avslutning med huvudnyckelordet ”varför får jag inte min mens”

Sammanfattningsvis finns det många olika skäl till varför man kan fråga sig ”varför får jag inte min mens?”. Det är viktigt att ta dessa symtom på allvar och söka medicinsk hjälp om man upplever oregelbunden eller utebliven mens. Genom att förstå de olika orsakerna till utebliven mens kan vi bättre förstå vår kropp och ta hand om vår hälsa.