Varför Mår Man Illa När Man Är Gravid

Graviditet är en tid av stor förändring för en kvinna, både fysiskt och emotionellt. En av de mest vanliga graviditetssymtomen som kvinnor upplever är illamående. Men varför mår man illa när man är gravid? Detta är en fråga som många gravida kvinnor ställer sig. I denna artikel kommer vi att utforska vetenskapligt baserade förklaringar till varför illamående uppstår under graviditeten och ge råd om hur man kan hantera detta obehagliga symptom.

Orsaker till illamående under graviditet

En av de största orsakerna till illamående under graviditeten är de hormonella förändringar som sker i kroppen. När en kvinna blir gravid börjar hennes kropp att producera ökade mängder av graviditetshormoner, inklusive human choriongonadotropin (hCG) och progesteron. Dessa hormoner är nödvändiga för att stödja graviditeten, men de kan också orsaka illamående.

Hormonet hCG börjar produceras i kroppen strax efter att ett befruktat ägg har implanterats i livmoderväggen. Detta hormon ökar snabbt under de första veckorna av graviditeten, vilket sammanfaller med när många kvinnor börjar uppleva illamående. Progesteron, å andra sidan, fungerar för att slappna av livmoderns muskler för att förhindra tidig förlossning. Men det kan också slappna av andra muskler i kroppen, inklusive de i mag-tarmkanalen, vilket kan leda till illamående och kräkningar.

Det finns också andra faktorer som kan påverka illamåendet under graviditeten. Dessa inkluderar stress, trötthet och vissa typer av mat och dryck. Många kvinnor rapporterar att de känner sig mer illamående när de är trötta eller stressade. Dessutom kan vissa livsmedel eller lukter utlösa illamående hos gravida kvinnor.

Symtom och varaktighet av illamående under graviditet

Symtomen på illamående under graviditeten kan variera från milda till svåra och kan variera från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor kan känna sig lite illamående och andra kan uppleva svårare illamående och kräkningar. Det är också vanligt att känna sig illamående vid vissa tider på dagen, oftast på morgonen, vilket är varför det ibland kallas ”morgonsjuka”.

Illamående under graviditeten börjar vanligtvis mellan den fjärde och tionde veckan av graviditeten och tenderar att avta mellan vecka 12 och 15. Men för vissa kvinnor kan illamåendet fortsätta under hela graviditeten. Det är också möjligt att uppleva återkommande episoder av illamående under graviditeten.

Hantering av illamående under graviditet

Det finns flera sätt att hantera illamående under graviditeten. Här är några självvårdstips och råd som kan hjälpa:

 • Ät små, regelbundna måltider: Att äta mindre måltider oftare kan hjälpa till att hålla blodsockernivån stabil och minska illamåendet.
 • Drick små mängder ofta: Detta kan hjälpa till att förhindra uttorkning, vilket kan förvärra illamående.
 • Ät något innan du går till sängs och när du vaknar: Att ha lite mat i magen kan hjälpa till att minska illamåendet.
 • Undvik fet och starkt kryddad mat: Dessa typer av mat kan vara svårare att smälta och kan förvärra illamåendet.
 • Hantera stress och trötthet: Att ta tid för vila och avkoppling kan hjälpa till att minska illamåendet.
 • Ta korta men regelbundna promenader: Fysisk aktivitet kan hjälpa till att stimulera tarmrörelserna och minska illamåendet.
 • Överväg akupunktur eller receptfria läkemedel mot åksjuka: Om de tidigare tipsen inte är tillräckliga, kan dessa alternativ hjälpa. Konsultera med en apotekare för råd om läkemedel.

Om illamåendet blir mycket besvärligt eller konstant under hela dagen, bör du söka medicinsk hjälp. Det är också viktigt att söka vård om illamåendet leder till viktminskning, svårigheter att urinera eller yrsel.

När man bör söka medicinsk hjälp

Det finns vissa situationer när det är viktigt att söka medicinsk hjälp för illamående under graviditeten. Om illamåendet blir svårt att hantera eller påverkar dina dagliga aktiviteter, bör du prata med din läkare eller barnmorska. Du bör också söka vård om du upplever någon av följande komplikationer:

 • Viktminskning: Om du förlorar vikt snabbt på grund av illamående och kräkningar, kan det vara ett tecken på ett tillstånd som kallas hyperemesis gravidarum, som kräver medicinsk behandling.
 • Svårigheter att urinera: Om du har svårt att urinera eller om ditt urin är mycket mörkt, kan det vara ett tecken på uttorkning.
 • Yrsel: Om du känner dig yr eller svimfärdig, kan det vara ett tecken på lågt blodsocker eller uttorkning.

Sammanfattning och råd för gravida kvinnor

Att vara gravid är en spännande tid, men det kan också vara utmanande, särskilt om du upplever illamående. Det är viktigt att komma ihåg att illamående under graviditeten är vanligt och oftast ofarligt. Men om det blir svårt att hantera, bör du inte tveka att söka medicinsk hjälp.

Här är några sista råd för gravida kvinnor:

 • Lyssna på din kropp: Om du känner dig illamående, ta det lugnt och vila. Om vissa livsmedel eller lukter gör dig illamående, undvik dem.
 • Ta hand om dig själv: Ät en balanserad diet, drick mycket vätska och få tillräckligt med sömn. Dessa enkla åtgärder kan göra en stor skillnad i hur du mår.
 • Sök hjälp vid behov: Om du har svårt att hantera illamåendet, prata med din läkare eller barnmorska. De kan ge dig råd och stöd och, om det behövs, kan de rekommendera medicinska behandlingar för att hjälpa till att lindra dina symtom.

Avslutning

Att förstå varför man mår illa när man är gravid kan hjälpa dig att hantera detta vanliga graviditetssymptom bättre. Genom att förstå de hormonella förändringar som sker i kroppen och hur dessa kan påverka hur du mår, kan du vidta åtgärder för att lindra dina symtom och förbättra din livskvalitet under graviditeten. Även om illamående kan vara obehagligt, är det viktigt att komma ihåg att det oftast är ett tillfälligt tillstånd som kommer att förbättras med tiden. Med rätt stöd och behandling kan du hantera detta symptom och njuta av din graviditet till fullo.

Vanliga frågor och svar

Här är några vanliga frågor och svar om varför man mår illa när man är gravid:

Varför mår man illa när man är gravid?

Illamående under graviditeten beror främst på hormonella förändringar i kroppen. Det kan också förvärras av stress och trötthet.

När börjar illamåendet under graviditeten?

Illamåendet börjar vanligtvis mellan vecka 4 och vecka 10 av graviditeten och tenderar att minska mellan vecka 12 och vecka 15.

Hur kan man lindra illamående under graviditeten?

För att lindra illamående under graviditeten kan det vara hjälpsamt att äta och dricka små mängder regelbundet, undvika oregelbundna måltider och sömnvanor, samt hantera stress och trötthet.

När bör man söka medicinsk hjälp för illamående under graviditeten?

Om illamåendet är mycket besvärligt eller konstant under hela dagen, om det leder till viktminskning, svårigheter att kissa eller yrsel, bör man söka medicinsk hjälp.

Finns det några egenvårdsråd för att förebygga och lindra illamående under graviditeten?

För att förebygga och lindra illamående under graviditeten kan det vara bra att äta små regelbundna måltider, dricka små mängder regelbundet, äta något innan sänggåendet och på morgonen innan man stiger upp, undvika fet och starkt kryddad mat, hantera stress och trötthet, ta korta men regelbundna promenader för att stimulera tarmrörelserna, samt överväga akupunktur eller receptfria läkemedel mot sjösjuka om de tidigare tipsen inte är tillräckliga. Rådgör med en farmaceut för råd om läkemedel.

Detta är några vanliga frågor och svar om varför man mår illa när man är gravid. Om du har ytterligare frågor eller oro, kontakta din barnmorska eller läkare för mer information och råd.