Varför Får Man Vaxpropp?

Vaxpropp är ett vanligt förekommande tillstånd som kan orsaka obehag och ibland smärta. Men varför får man vaxpropp? Det finns flera anledningar till varför detta kan hända, och i den här artikeln kommer vi att utforska dessa orsaker, symptom, riskfaktorer och behandlingsalternativ.

Vad är en vaxpropp och varför får man det?

Vax, även känd som cerumen, finns i allas öron. Det är en naturlig substans som produceras av körtlarna i örat för att skydda och smörja hörselgången. En vaxpropp uppstår när detta vax inte kan rinna ut och istället samlas upp och bildar en propp. Detta kan hända av flera anledningar, inklusive användning av hörselapparater eller öronproppar, användning av bomullspinnar eller andra föremål i öronen, att vara äldre, ha utvecklingsstörningar och ha öronkanaler som är svåra för kroppen att naturligt ta bort vax från.

Symptom på vaxpropp

Symptom på en vaxpropp, eller cerumenimpaktion, inkluderar en känsla av fyllighet, utflöde från örat och svårigheter att höra. Andra symptom kan inkludera klåda, tinnitus (ljud i örat), delvis hörselnedsättning, öronvärk eller mild smärta, mildt utflöde som ser ut som vax och en mild lukt.

Riskfaktorer för vaxpropp

Riskfaktorer för öronvaxuppbyggnad inkluderar användning av hörselapparater eller öronproppar, användning av bomullspinnar eller andra föremål i öronen, att vara äldre, ha utvecklingsstörningar och ha öronkanaler som är svåra för kroppen att naturligt ta bort vax från. Att få vatten i örat kan också bidra till vaxpropp.

Hur man kan förebygga och behandla vaxpropp

För att förebygga vaxpropp är det viktigt att undvika att stoppa in föremål i örat, som bomullspinnar, eftersom det kan trycka in vaxet djupare in i örat. Det är också viktigt att hålla öronen rena och torra.

Behandling av vaxpropp kan inkludera användning av receptfria läkemedel för att lösa upp och mjuka upp proppen. Hemmetoder för att ta bort vaxpropp inkluderar användning av öronvaxborttagningsdroppar eller DIY-droppar gjorda av babyolja eller glycerin, och användning av receptfria öronsugningsanordningar.

När ska man söka medicinsk hjälp?

Om du upplever smärta, tecken på infektion, eller inte kan ta bort öronvaxet på egen hand, rekommenderas det att du söker medicinsk hjälp. Detta gäller särskilt om du tror att ditt barn har en vaxpropp, om receptfria läkemedel inte hjälper, om hörseln försämras, eller om det rinner var ur örat och kliar.

Hur man kan upptäcka en vaxpropp

För att avgöra om du har en vaxpropp kan du konsultera en läkare, eller använda en speciell lampa som kallas ett otoskop för att titta in i örat. Läkaren kan också använda ett smalt instrument som förs in i hörselgången, eller använda en öronsug för att ta bort vaxproppen.

Symptom på inverkan av vax

Symptom på påverkat vax inkluderar en känsla av fyllighet eller ett blockerat öra, klåda, tinnitus (ljud i örat), delvis hörselnedsättning, öronvärk eller mild smärta, mildt utflöde som ser ut som vax och en mild lukt.

Rengöring av örat för att ta bort vax

Rengöring av utsidan av öronkanalen med en trasa eller vävnad kan hjälpa till att ta bort utflöde eller vax som har arbetat sig ut ur innerörat. Det är dock viktigt att inte försöka rengöra innerörat med bomullspinnar eller andra föremål, eftersom detta kan trycka vaxet djupare in i örat och orsaka en vaxpropp.

Varför får man vaxpropp och hur kan man förhindra det?

Sammanfattningsvis får man vaxpropp när vaxet som naturligt produceras i örat inte kan rinna ut och istället samlas upp och bildar en propp. Detta kan förhindras genom att undvika att stoppa in föremål i örat, hålla öronen rena och torra, och genom att använda receptfria läkemedel eller hemmetoder för att lösa upp och mjuka upp eventuella vaxproppar. Om du upplever symptom på en vaxpropp, som smärta, tecken på infektion, eller svårigheter att höra, bör du söka medicinsk hjälp.