Varför Får Man Bihåleinflammation?

Bihåleinflammation, även känt som sinusit, är en vanlig sjukdom som drabbar många människor varje år. Men varför får man bihåleinflammation? I den här artikeln kommer vi att dyka djupt in i ämnet och utforska vad bihåleinflammation är, vilka symptom det ger och vad som orsakar det.

Bihåleinflammation: En översikt

Bihåleinflammation är en inflammation i vävnaderna i bihålorna, som är luftfyllda hålrum i skallen runt näsan. Det finns olika typer av bihåleinflammation baserat på hur länge det har pågått och vad som orsakar det. Akut bihåleinflammation varar mindre än fyra veckor och orsakas vanligtvis av virus som förkylning. Subakut bihåleinflammation varar fyra till 12 veckor, medan kronisk bihåleinflammation varar minst 12 veckor och orsakas vanligtvis av bakterier. Återkommande akut bihåleinflammation återkommer fyra eller fler gånger per år och varar mindre än två veckor varje gång.

Symtom på bihåleinflammation

De vanligaste symptomen på bihåleinflammation inkluderar ansiktssmärta, täppt eller rinnande näsa, feber, huvudvärk och trötthet. Andra symptom kan inkludera dålig andedräkt, smärta i tänderna och örontryck.

Orsaker till bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan orsakas av olika faktorer, inklusive virus som förkylning, bakterier och svampinfektioner. Andra utlösande faktorer kan inkludera allergier och förkylningar.

Diagnos och behandling av bihåleinflammation

Diagnos av bihåleinflammation baseras ofta på patientens symptom och hälsobakgrund. Läkaren kan undersöka öron, näsa och hals för svullnad, avflöde eller blockering. Behandlingen av bihåleinflammation beror på symtom och hur länge de har pågått. Hembehandling kan inkludera avsvällande medel, receptfria kalla och allergimediciner, nässköljningar med saltvatten och att dricka tillräckligt med vätskor.

Riskfaktorer för bihåleinflammation

Det finns flera riskfaktorer för bihåleinflammation, inklusive näsallergier, astma, näspolyper, avvikande nässkiljevägg och nedsatt immunförsvar.

Bihåleinflammation och graviditet

Graviditet kan påverka risken för bihåleinflammation. Svullnad i slemhinnorna och försämrat immunförsvar under graviditeten kan öka risken för bihåleinflammation.

Slutsats: Varför får man bihåleinflammation?

Så, varför får man bihåleinflammation? Det finns flera orsaker och riskfaktorer, inklusive virusinfektioner, bakterier, svampinfektioner, allergier och förkylningar. Gravida kvinnor kan också ha en ökad risk för bihåleinflammation. Genom att förstå dessa orsaker och riskfaktorer kan vi bättre förebygga och behandla denna vanliga sjukdom.