Varför är 6 januari en röd dag?

Den sjätte januari är en av de mest unika helgdagarna i Sverige. Det är en av de röda dagarna på vår nationella kalender, men de flesta människor vet inte varför. Vad är det som gör den sjätte januari så speciell? Låt oss ta en titt på dess historia och betydelse.

Ursprunget till dagen

Den sjätte januari är också känt som Trettondagen eller Trettonhelgen. Dess ursprung går tillbaka till det kristna firandet av julen. Enligt den kristna tron, föddes Jesus Kristus den 25 december och Tre Vise Männen anlände till Betlehem på den sjätte januari med presenter till Jesus.

Den här dagen har många namn runt om i världen. I England och Irländsktalande områden kallas det för ”Twelfth Night”, och det är en populär tid för att avsluta julen med massor av festande. I Spanien kallas det ”Dia de Reyes”, vilket betyder Dagen för de Heliga Kings, och det är en dag då barnen får presenter. I Tyskland och Österrike kallas det för ”Three Kings’ Day”.

Firandet av dagen

I Sverige brukade det vara traditionellt att barnen klädde ut sig som tretton heliga män och knackade på dörrar för att sjunga julsånger. Då avslutades också julens festligheter, julpynten togs bort och julgranen togs ut ur hemmet.

I den katolska kyrkan och i vissa protestantiska samfund, är det också vanligt att man firar epifanin med en helgmålsbön och högmässa.

Varför är det viktigt?

Trettondagen är inte bara en tid för festligheter och traditioner, det har också betydelse för kristendomen. Enligt Matteusevangeliet i Bibeln, följde de tre vise männen en stjärna för att hitta Jesus Kristus och presentera honom med guld, rökelse och myrra. Denna händelse hade en djup betydelse för kristendomen, eftersom den visade Jesu Kristi universella betydelse.

Utöver dess religiösa betydelse, är Trettondagen också en dag för att avsluta julperioden och den sista röda dagen innan arbetsåret återupptas.

Sammanfattning

Den sjätte januari är en av de mest unika röda dagarna i Sveriges kalender. Ursprunget går tillbaka till kristen tradition, då Tre Vise Männen bjöd på presenter för Jesus i Betlehem. Idag är det en tid för tradition och festligheter, samt avslutningen av julperioden. För kristna har det också en djup symbolisk betydelse, på grund av dess anknytning till händelsen i Matteusevangeliet. För alla svenskar innebär det också en välbehövlig paus från arbete innan det nya året börjar på allvar.

Så, varför är den sjätte januari en röd dag? Som vi har sett, är det en dag full av historia, tradition och symbolik. Och förhoppningsvis, kommer detta att hjälpa oss att förstå och uppskatta denna speciella dag lite mer.

Vanliga frågor och svar

Varför är den sjätte januari en röd dag i Sverige?

Den sjätte januari är en röd dag i Sverige på grund av dess anknytning till Trettondagen eller Trettonhelgen, som har sitt ursprung i den kristna traditionen att fira ankomsten av de tre vise männen till Betlehem med presenter till Jesus.

Vilka andra länder firar Trettondagen?

Trettondagen firas i flera länder runt om i världen, inklusive Spanien, där det kallas ”Dia de Reyes” eller Dagen för de Heliga Kings, och i Tyskland och Österrike, där det kallas ”Three Kings’ Day”.

Vad firas på Trettondagen?

På Trettondagen firas ankomsten av de tre vise männen eller magerna till Betlehem med presenter till Jesus. Det är också en tid för tradition och festligheter, och avslutningen av julperioden.

Vilken betydelse har Trettondagen för kristendomen?

Trettondagen har en djup betydelse för kristendomen eftersom det enligt Matteusevangeliet i Bibeln visade Jesu Kristi universella betydelse genom att de tre vise männen från olika delar av världen hittade och gav Jesus presenter.