Varför Får Man Liktornar?

Liktornar, även kända som clavus, är en vanlig hudåkomma som orsakar obehag och smärta, särskilt vid gång. Men varför får man liktornar? Det korta svaret är att liktornar uppstår på grund av konstant tryck eller friktion mot huden. Låt oss dyka djupare in i detta ämne för att förstå mer om vad liktornar är, varför de uppstår, hur de behandlas och hur de kan förebyggas.

Vad är en liktorn?

En liktorn är en specifik typ av hudförhårdnad som oftast uppträder på fötterna, särskilt på eller mellan tårna. Liktornar är små, cirkulära och har en hård mitt, omgivna av inflammerad hud. De kan vara mycket smärtsamma, särskilt när du går eller bär skor.

Liktornar skiljer sig från vårtor genom att de inte orsakas av ett virus. De är heller inte smittsamma. Liktornar är helt enkelt ett resultat av konstant tryck eller friktion mot huden, vilket får huden att hårdna och tjockna för att skydda sig själv.

Orsaker till liktornar

Det finns många orsaker till att man får liktornar. De mest vanliga inkluderar att bära för trånga skor, ha en onormal gång, eller ha en benform som orsakar ovanligt tryck på foten. Även vissa yrken som kräver mycket stående eller gående kan öka risken för att utveckla liktornar.

Vissa medicinska tillstånd kan också öka risken för liktornar. Till exempel, personer med diabetes kan vara mer benägna att få liktornar på grund av den minskade blodcirkulationen i fötterna. Detta kan göra huden mer mottaglig för tryck och friktion, vilket i sin tur kan leda till utveckling av liktornar.

Hur man behandlar liktornar

Det finns flera olika behandlingsmetoder för liktornar. Den mest grundläggande behandlingen är att ta bort källan till tryck eller friktion. Detta kan innebära att byta till mer rymliga och bekväma skor, eller att använda speciella dynor eller inlägg för att minska trycket på liktornen.

Om självbehandling inte är tillräcklig, kan du behöva söka professionell hjälp. En fotterapeut kan ta bort liktornen genom att skära bort den hårda huden. I vissa fall kan en operation vara nödvändig för att korrigera en benform som orsakar liktornar.

Förebyggande av liktornar

Det bästa sättet att hantera liktornar är att förebygga dem från att uppstå från början. Detta kan innebära att välja skor som passar ordentligt och inte trycker mot foten, att undvika att gå barfota på hårda ytor, och att regelbundet använda en fuktighetskräm för att hålla huden mjuk.

Om du redan har en liktorn, kan du försöka minska trycket på den genom att använda en liktornsplåster eller en skumgummi-ring runt liktornen. Detta kan hjälpa till att lindra smärtan och förhindra att liktornen blir värre.

När ska man söka vård?

Om du har en liktorn som är smärtsam, blöder, eller inte förbättras trots självbehandling, bör du söka medicinsk hjälp. Detta gäller särskilt om du har diabetes eller dålig cirkulation i benen, eftersom dessa tillstånd kan göra det svårare för liktornar att läka och öka risken för infektion.

Liktornar jämfört med vårtor

Liktornar kan lätt förväxlas med vårtor, eftersom de båda är små, hårda och kan vara smärtsamma. Men det finns några viktiga skillnader. Till exempel, vårtor orsakas av ett virus och kan förekomma var som helst på kroppen, medan liktornar orsakas av tryck eller friktion och oftast bara uppträder på fötterna. Dessutom har vårtor ofta en grov yta och kan ha små svarta prickar i mitten, medan liktornar har en slät, glänsande yta och en hård mitt.

Varför får man liktornar – en sammanfattning

Sammanfattningsvis, varför får man liktornar? Huvudorsaken är konstant tryck eller friktion mot huden, vilket får huden att hårdna och tjockna för att skydda sig själv. Detta kan vara ett resultat av att bära för trånga skor, ha en onormal gång, eller ha en benform som orsakar ovanligt tryck på foten. Vissa medicinska tillstånd, som diabetes, kan också öka risken för liktornar. Lyckligtvis finns det flera effektiva behandlingsmetoder tillgängliga, från självbehandling till professionell vård. Och genom att vidta förebyggande åtgärder, som att bära bekväma skor och skydda huden mot tryck och friktion, kan du minska risken för att utveckla liktornar.