Varför Får Man Hälsporre?

Hälsporre, även känt som plantar fasciit, är ett smärtsamt tillstånd som påverkar senfästet under hälen. Det kan uppstå när senan överbelastas på grund av att man går eller springer för mycket i skor som inte är anpassade för det. Men varför får man hälsporre? Vi ska fördjupa oss i detta ämne och förstå mer om dess symptom, orsaker och behandling.

Vad är Hälsporre?

Hälsporre är en benig tillväxt som sticker ut under hälbenet på insidan av foten. Det uppstår när det finns stress på fotens ligament. De flesta människor inser inte att de har en hälsporre förrän de söker hjälp för hälsmärta. Hälsporrar kan inte botas, men sjukvårdspersonal rekommenderar icke-kirurgiska behandlingar för att lindra symtom som är förknippade med hälsporrar.

Hälsporrar och plantar fasciit är relaterade tillstånd men de är inte samma sak. Plantar fasciit uppstår när överanvändning sträcker eller river plantar fascia – ligamentet som löper mellan hälen och fotens trampdyna. Hälsporrar kan uppstå som en reaktion på stress och inflammation orsakad av plantar fasciit. Över tid svarar kroppen på stressen genom att bygga extra benvävnad. Denna extra vävnad blir en hälsporre.

Symptom på Hälsporre

Symtomen på hälsporre inkluderar smärta under eller på insidan av hälen när man går eller står. Smärtan tenderar att minska efter en stund av gående. Det är viktigt att notera att det är senfästet och inte själva hälsporren som orsakar smärtan. Det är vanligt att få återkommande problem med hälsporre om man har haft det tidigare.

Hur Diagnostiseras Hälsporre?

Sjukvårdspersonal brukar undersöka din fot och fråga om fysisk aktivitet som kan ha orsakat din hälsmärta. Röntgen är en av de vanligaste testerna som sjukvårdspersonal använder för att diagnostisera hälsporrar.

Behandling av Hälsporre

Sjukvårdspersonal behandlar hälsporrar på samma sätt som de behandlar plantar fasciit eftersom hälsmärta som tillskrivs hälsporrar faktiskt orsakas av plantar fasciit. Behandling av symtomen på plantar fasciit kan lindra smärta som är förknippad med hälsporrar. Typisk behandling inkluderar vila för hälen, användning av kalla förpackningar eller is, intag av oral antiinflammatorisk medicin och användning av skor eller skoinlägg som stöder fotens båge och skyddar plantar fascia genom att dämpa botten av foten.

En hälsporre kan avlägsnas som en del av en kirurgi för plantar fasciit, men sjukvårdspersonal utför sällan kirurgi för att ta bort hälsporrar. En gång bildade är hälsporrar permanenta och kirurgi är det enda sättet att ta bort dem. Eftersom hälsporrar vanligtvis inte gör ont kan behandling av tillståndet som orsakade hälsporren hjälpa till att lindra hälsmärtan.

Förebyggande av Hälsporre

Flera faktorer ökar risken för att utveckla hälsporrar, inklusive övervikt, val av underlag vid löpning eller jogging, skor som inte stöder fotens båge, gångstörningar och åldrande. Det rekommenderas att minska aktiviteter som förvärrar hälsmärtan och använda skor som stöder fotens båge.

Hälsporre och Åldrande

Åldrande gör plantar fascia mindre flexibel och mer benägen för skador och utveckling av plantar fasciit. Gradvis förlorar du de naturliga fettkuddarna på botten av fötterna, och om du har tjocka fötter eller höga fotvalv ökar risken för hälsporrar.

Hälsporre och Övervikt

Övervikt kan öka risken för hälsporre, eftersom extra vikt kan belasta fotens ligament och senor. Detta kan leda till överanvändning och skada på plantar fascia, vilket i sin tur kan leda till utveckling av hälsporre.

Så, varför får man hälsporre? Som vi har sett, finns det flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av denna smärtsamma tillstånd, inklusive överanvändning, felaktiga skor, övervikt och åldrande. Genom att förstå dessa riskfaktorer och vidta förebyggande åtgärder kan vi minska risken för att utveckla hälsporre. Om du upplever hälsmärta, är det viktigt att söka medicinsk hjälp för att få en korrekt diagnos och behandling.