Varför Får Man En Vagel?

Varför får man en vagel? Det är en fråga som många ställer sig när de plötsligt märker en liten, öm knöl på ögonlocket. Vaglar är en vanlig åkomma som orsakas av bakterier, oftast stafylokocker. De kan vara smärtsamma och orsaka svullnad, rodnad och ömhet i ögonlocket. I denna artikel kommer vi att utforska vad en vagel är, hur den bildas, vilka symptom man kan uppleva, och hur man kan behandla och förebygga denna åkomma.

Vad är en vagel och hur uppstår den?

En vagel, eller hordeolum på latin, är en infektion i ögonlockets talgkörtel eller hårsäck. Det är en liten knöl på ögonlocket som kan vara öm och skava i ögat. Vageln uppstår när en av ögats talgkörtlar inflammeras och svullnar upp, vilket kan täppa igen körtelns öppning. Det kan orsaka ansamling av var och talg i körteln, vilket leder till bildandet av en vagel.

Vaglar är vanligast hos barn och personer med nedsatt immunförsvar, men kan drabba alla. Det finns vissa faktorer som kan öka risken för att få en vagel, såsom dålig hygien, kontakt med smittade ytor eller personer, och nedsatt immunförsvar.

Symptom på en vagel

Symtomen på en vagel kan variera beroende på var den sitter och hur stor den är. En yttre vagel kan ses som en liten röd svullnad på ögonlockets kant, ibland med en gul prick i mitten. En inre vagel kan orsaka djupare svullnad i ögonlocket och även påverka huden runt omkring. Större vaglar kan trycka på ögat och påverka synen. Normalt sett försvinner de värsta besvären inom några dagar och vageln torkar vanligtvis ihop inom en till två veckor.

Hur behandlar man en vagel?

För att lindra besvär i samband med en vagel kan man undvika att använda kontaktlinser, undvika att gnugga, klämma eller klia på vageln, tvätta ögat och ögonlocket med varmt eller ljummet vatten om vageln spricker och läker var, och undvika att klia sig i ögonen.

En vagel försvinner oftast av sig själv utan behandling, men om den kvarstår och orsakar problem kan man köpa receptfri ögonsalva på apotek för att lindra besvären. Om området blir inflammerat kan en läkare skriva ut antibiotikasalva på recept. I ovanliga fall kan en knöl kvarstå under lång tid och skava mot ögat, och i sådana fall kan den opereras bort.

Hur kan man förebygga vaglar?

Om man ofta får vaglar kan man försöka förebygga dem genom att tvätta ögonlockskanterna morgon och kväll, smörja ögonlockskanten med mjukgörande ögonsalva om man är torr, massera ögonlocket med en varm kompress eller handduk om man har ögoninflammation, undvika att klia sig i ögonen, och behandla pollenallergi om man har det. Att tvätta händerna regelbundet och undvika att röra vid ögonen kan också hjälpa till att förebygga vaglar.

När ska man söka vård för en vagel?

De flesta behöver inte söka vård för en vagel, eftersom besvären oftast går över utan behandling. Men om vageln verkar infekterad eller om man får påverkan på synen bör man kontakta vårdpersonal för rådgivning och eventuell recept på behandling. Om en vagel fortfarande ger besvär efter mer än sex månader bör man söka fysisk vård.

Avslutning

Att förstå varför man får en vagel kan hjälpa till att förebygga och behandla denna vanliga åkomma. God hygien och regelbunden ögonvård kan minska risken att utveckla en vagel. Om du upplever svårigheter med synen eller om besvären kvarstår efter en längre tid, är det viktigt att söka läkarvård. Kom ihåg, det är alltid bättre att vara säker än ledsen när det gäller din synhälsa.