Varför Får Man Afte?

Afte, även känd som aftösa sår eller aftös stomatit, är gulvita, ovala blåsor eller sår som bildas inne i munnen och kan vara smärtsamma. Det är en vanlig åkomma som oftast drabbar barn och tenderar att minska i frekvens efter 20-årsåldern. Men varför får man afte? Orsaken till afte är inte helt klarlagd, men det finns en koppling till både ärftliga och miljömässiga faktorer. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i möjliga orsaker till afte, hur olika livsmedel och medicinska tillstånd kan påverka det, samt symptom och behandling av afte.

Möjliga orsaker till afte

Afte kan orsakas av flera olika faktorer. Det kan vara genetiskt, vilket betyder att om en förälder har afte, är det mer troligt att deras barn också kommer att få det. Stress och skador på munslemhinnan kan vara utlösande faktorer för att få afte. Studier tyder på att det kan finnas en koppling mellan vitaminbrist och afte, samt mellan afte och autoimmuna sjukdomar.

Kostens inverkan på afte

Kosten kan ha en stor inverkan på afte. Vissa livsmedel, som nötter, choklad och citrusfrukter, kan orsaka afte hos vissa människor. Det finns också en koppling mellan afte och glutenintolerans.

Livsmedel som kan påverka afte

Livsmedel som är höga i syra, som citrusfrukter och tomater, kan orsaka afte hos vissa människor. Andra livsmedel som kan orsaka afte inkluderar kryddstark mat, alkohol och koffein.

Medicinska tillstånd kopplade till afte

Vissa medicinska tillstånd kan också orsaka afte. Dessa inkluderar autoimmuna sjukdomar, som lupus och celiaki, samt vissa typer av cancer.

Hypotyreos och afte

Hypotyreos, en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, kan leda till ökad känslighet för kyla. Detta kan i sin tur orsaka afte.

Anemi och afte

Anemi, brist på friska röda blodkroppar, kan också göra att man känner sig kall. Detta kan i sin tur leda till afte.

Diabetes och afte

Diabetes kan också leda till kyla, antingen på grund av höga blodsockernivåer eller nervskador som kan påverka kroppens förmåga att reglera temperaturen. Detta kan i sin tur leda till afte.

Symptom och behandling av afte

Symtomen på afte inkluderar smärtsamma blåsor och sår i munslemhinnan, som är ovala, gulvita och 2-8 mm i diameter.

Hur känns afte?

Afte kan vara mycket smärtsamt, särskilt när man äter eller dricker. De kan också göra det svårt att tala eller svälja.

Behandlingsmetoder för afte

Behandling av afte är oftast inte nödvändig, men vid svår afte kan läkare ordinera munhålepasta med kortison eller lokalbedövande gel för att lindra smärtan och påskynda läkningen. Om besvären är svåra och påverkar ätandet eller om blåsor och sår inte försvinner efter två veckor, bör man söka vård.

Sammanfattning och slutsatser

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flera orsaker till varför man får afte. Det kan vara relaterat till kosten, vissa medicinska tillstånd eller genetiska faktorer. Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning om man upplever svåra symptom eller om afte inte försvinner efter två veckor. I framtiden kan forskning hjälpa oss att förstå mer om varför man får afte och hur vi kan behandla det effektivt.