Varför är inte John Guidetti med i landslaget? En oväntad frånvaro förklaras

I fotbollens omskiftliga värld har frågan ”varför är inte John Guidetti med i landslaget” blivit allt mer aktuell. Denna anfallare, född 1992, har genomgått en resa som har tagit honom från Sveriges gräsmattor till internationella arenor och tillbaka igen. Guidettis frånvaro i landslaget kan tyckas förbryllande för många, särskilt med tanke på hans tidigare framgångar i Blågult. Men för att förstå varför han inte är med krävs en titt på hans karriär och de omständigheter som lett till denna situation.

Från Manchester City till AIK: En karriär präglad av upp- och nedgångar

John Guidettis karriärbana har varit allt annat än rak. Efter att ha börjat i IF Brommapojkarnas ungdomslag och en tid i Kenya, blev han en del av Manchester Citys organisation. Därifrån följde en rad lån till olika klubbar, där han både mötte framgångar och motgångar. Hans tid i Feyenoord blev en målrik period, men en virusinfektion och en nervskada som påverkade hans högerben blev stora bakslag för hans karriär.

Efter Manchester City fortsatte Guidetti till Celta Vigo och senare Alavés, men begränsad speltid blev en återkommande utmaning. Detta påverkade hans möjligheter i landslaget, där konkurrensen är stenhård och kontinuerlig matchträning är en förutsättning för uttagning. Guidetti har representerat Sverige i både EM 2016 och VM 2018, men sedan dess har hans roll i landslaget minskat.

Målformen som definierade Guidetti

Under säsongen 2011-2012 i Feyenoord visade Guidetti prov på en målform som få svenska anfallare kan mäta sig med. Med 20 mål på 23 matcher blev han en sensation i Nederländerna och gav prov på den potential många såg i honom. Denna period i hans karriär blev avgörande för hans landslagsambitioner och satte honom på kartan som en av Sveriges mest lovande anfallare.

Men karriären har sedan dess varit en berg- och dalbana. Hälsoproblemen och den begränsade speltiden i olika klubbar har gjort att han inte kunnat upprepa denna form. Detta har varit en bidragande faktor till varför han inte har varit ett självklart val för landslaget på senare tid.

Landslagets förändrade landskap

Det svenska landslaget har under de senaste åren genomgått en förvandling. Nya talanger har klivit fram och konkurrensen om anfallspositionerna har blivit allt tuffare. Detta har påverkat John Guidettis möjligheter att återta en plats i truppen. Med spelare som Alexander Isak och Robin Quaison som har imponerat med sina prestationer, har landslagstränaren Janne Andersson haft flera alternativ att välja mellan.

Denna konkurrenssituation har gjort att Guidetti, trots sin erfarenhet och tidigare framgångar, har fått se sig förbigången. För att återkomma i landslaget krävs det att han regelbundet visar upp en hög nivå i klubblaget, något som har varit svårt med begränsad speltid.

Guidettis väg tillbaka till Blågult

Med övergången till AIK har John Guidetti en ny chans att visa upp sig på den svenska fotbollsscenen. I AIK får han möjligheten att återigen vara en startspelare och därmed öka sina chanser att åter bli aktuell för landslaget. Förbundskapten Janne Andersson har uttryckt ett intresse för Guidetti och hans framtid i Blågult kan mycket väl bli ljusare med mer regelbunden speltid.

Guidettis erfarenhet och tidigare prestationer i landslaget är inte att förakta. Han har visat att han kan prestera på högsta nivå och med en nystart i AIK kan han återigen bli den målgörare Sverige behöver. Det återstår att se om han kan hitta tillbaka till den form som en gång gjorde honom till en av Europas hetaste anfallstalanger.

För att sammanfatta, John Guidettis frånvaro i landslaget är en kombination av personliga utmaningar och ett förändrat landskap i svensk fotboll. Hans väg tillbaka till landslaget är inte stängd, men det kräver att han tar vara på chansen i AIK och visar att han fortfarande har det som krävs för att representera Sverige på den internationella arenan. Med hårt arbete, målmedvetenhet och en gnutta tur kan vi komma att se Guidetti i Blågult igen. Och för fotbollsälskare och supportrar kan detta innebära en återkomst värd att hålla ett öga på.

Frågor och svar om ”Varför är inte John Guidetti med i landslaget”

I denna FAQ-sektion kommer vi att utforska varför John Guidetti, en svensk professionell fotbollsspelare, för närvarande inte är med i det svenska landslaget. Vi kommer att titta på hans karriär, hans utmaningar och hans framtid inom fotbollen.

Varför är John Guidetti inte med i det svenska landslaget just nu?

John Guidetti har under en period blivit utelämnad från det svenska landslaget på grund av begränsad speltid hos Alavés.

Vad har John Guidetti gjort för att återvända till landslaget?

Guidetti är inställd på att gå med i AIK, där han förväntas få fler möjligheter att visa upp sina färdigheter. Svenska landslagets tränare Janne Andersson har uttryckt sin entusiasm över Guidettis återkomst till Sverige och indikerat att Guidettis ökade speltid i AIK kan göra honom till en potentiell kandidat för landslaget igen.

Vilka utmaningar har John Guidetti stött på i sin karriär?

Guidetti har haft hälsoproblem, inklusive en infekterad nerv som fick honom att förlora känseln i höger ben. Detta påverkade hans speltid i Manchester City och under hans utlåningstid i Stoke City.

Vilka framgångar har John Guidetti haft i sin fotbollskarriär?

En av Guidettis mest framstående framgångar var hans utlåningstid i Feyenoord under säsongen 2011-2012, där han gjorde 20 mål på 23 matcher innan ett virus avbröt hans tid i Nederländerna. Han har också representerat Sverige på olika ungdomsnivåer och tjänade sin första seniora internationella keps mot Kroatien den 29 februari 2012. Han var en del av det svenska seniorlaget vid UEFA Euro 2016 och VM 2018.

Källa: Aftonbladet